Skip to main content

Habovka ožila spevom i tancom

18. máj 2022

V sobotu 14. mája 2022 sa stretlo takmer 300 detí, ktoré roztancovali a rozospievali oravskú obec Habovka. Pod názvom podujatia Habovka tancuje, Habovka spieva... sa tu uskutočnili krajské kolá súťažných prehliadok detských folklórnych súborov Eniki Beniki a detského hudobného folklóru Vidiečanova Habovka.

Krajské postupové súťaže, v ktorej sa predstavili účinkujúci zo všetkých regiónov Žilinského kraja hodnotilo 7 odborných porotcov z radov etnológov, etnochoreológov, tanečných pedagógov a muzikantov, v zložení Katarína Babčáková, Lenka Konečná, Vanda Golianová, Miroslava Polohová Ivanová, Alžbeta Selecká, Juraj Jakubík a Michal Janigloš.

Víťazom súťaže detských folklórnych súborov Eniki Beniki sa stal DFSk Hajovček zo Strečna reprezentujúci región Horné Považie. So svojou choreografiou „Uš idú pán učiteľ“ získali zlaté pásmo s priamym postupom do celoštátneho kola. V súťaži Vidiečanova Habovka zlaté pásmo s priamym postupom obdržali v kategórii sólisti speváci Anička Kukučiková z DFS Cipovička pri CVČ Kuzmányho 105 zo Žiliny, v kategórii sólisti inštrumentalisti získal Andrej Matúš zo Zázrivej z folklórneho súboru Zázrivček, v kategórii spevácke skupiny Detská spevácka skupina Lúčik z Turčianskych Teplíc a v kategórii ľudové hudby Goralská muzika bratov Brnušákovcov zo Suchej Hory.

Víťazi všetkých kategórií postupujú do celoštátneho kola súťaže, ktoré sa uskutoční počas FF Východná v dňoch 1.-3.7.2022 vo Východnej.

Organizátormi podujatia Habovka tancuje, Habovka spieva boli Krajské kultúrne stredisko v Žiline, Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne a obec Habovka. Vyhlasovateľom súťaží je Národné osvetové centrum v Bratislave. Obe súťaže z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.

Výsledkovú listinu si môžete stiahnuť tu.

Oravské kultúrne stredisko

18. máj 2022

z našich článkov...

Mladá slovenská poviedka 2021

V tomto roku mali možnosť mladí autori opäť poslať svoj autorský príbeh do celoštátnej súťaže Mla...

Regionálne kolo Vidiečanovej Habovky ...

Vo štvrtok 21. marca sa v priestoroch kultúrneho domu v Habovke uskutočnilo regionálne kolo pos...

V Nižnej sa opäť spievalo, hralo i hr...

Dňa 15. apríla 2023 sa v priestoroch kultúrneho domu v Nižnej stretli folkloristi z celej Oravy. ...
top