Skip to main content

Summer Time Music ponúka mladým hudobníkom príležitosť učiť sa od tých najlepších

23. máj 2022

V Dolnom Kubíne sa 10.-15.7. 2022 uskutoční už tretí ročník letnej školy pre mladých hudobníkov (nad 15 rokov), ktorých vášňou je hra na nástroj či hudobná kompozícia. Škola je síce určená predovšetkým študentom konzervatórií a vysokých škôl múzických, môžu sa jej však zúčastniť aj ich absolventi, učitelia ZUŠ, alebo tí, ktorí sa na štúdium na týchto školách ešte len pripravujú. Podujatia je možné zúčastniť sa aj ako pozorovateľ alebo v roli účastníka otvorených skupinových workshopov.

Po prvý rok je možné získať špeciálny vstup na odborné, skupinové workshopy, ktoré budú prebiehať popoludní. Tie tento ročník povedú okrem lektorov aj hostia – Štefan Žembéry a Tomáš Balák, ktorí účastníkom priblížia zvukovú / technickú stránku hudobníckeho života.

Hlavnú náplň letnej školy dotvárajú dopoludňajšie individuálne hodiny a večerné skúšky kapiel, resp. jamsessions. V utorok 12.7. o 19.00 prebehne (verejný) koncert lektorov v anglickom parku Kaštieľa Kubínyi. V štvrtok budú kurzy zavŕšené záverečným koncertom účastníkov na námestí P.O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne o 19.30.

Pozvanie lektorovať prijali i tento rok poprední hudobníci slovenskej a českej scény. Menovite: Katarína Koščová (spev) - speváčka, ktorá sa do povedomia verejnosti dostala ako „prvá slovenská Superstar“ (2005). Odvtedy sme svedkami jej kontinuálneho umeleckého rastu, môžeme ju vidieť ako v roli speváčky, textárky i skladateľky. Zjavný je jej jemnocit, zmysel pre hĺbku či múdrosť prejavená ako v textoch, tak aj v schopnosti dať vyniknúť kráse hudby nad vlastným egom. Jej ostatný album Hranica dažďa je dôkazom všestranných Katkiných kvalít a jej umeleckej i ľudskej zrelosti. Už 15 rokov tvorí stabilnú hudobnú dvojicu s klaviristom Danielom Špinerom. Z jej bohatých hudobných spoluprác môžeme spomenúť kapelu Neřež, Geišbergovcov alebo účasť na albume Michala Horáčka Český kalendář.

Rytmika letnej školy bude taktiež v tých najlepších rukách. Basgitaristov (prípadne kontrabasistov) povedie jeden z najvýraznejších inštrumentalistov českej scény Robert Balzar. Známa je predovšetkým jeho dlhoročná spolupráca s Danom Bártom v projektoch Dan Bárta & Illustratosphere (pop), Dan Bárta a Robert Balzar trio (jazz), či funk-rock-rapovou formáciou J.A.R. V minulosti pôsobil ako člen sprievodnej kapely Hany Hegerovej a Orchestru československé televize. So spomenutými skupinami získal 8 ocenení Zlatý Anděl.

Učiteľom bicích nástrojov bude pražský Košičan Dano Šoltis. To, že je veľmi flexibilným a citlivým hráčom, ktorý sa ako doma cíti na veľkých pódiách s pop-rockovými bandami i na malej klubovej scéne, svedčí množstvo jeho projektov a spoluprác. Z tých „popovejších“ spomenieme aspoň pôsobenie v skupinách IMT Smile a -123 minut a spolupráce s Richardom Müllerom, Michalom Horáčkom, Janou Kirschner, Danom Bártom, Luckou Bílou, Adamom Ďuricom, Katarínou Koščovou, Petrom Lipom, Katarínou Knechtovou, Kamilom Střihavkom či Lenkou Dusilovou. Daniel tvorí aj filmovú hudbu. Za svoju hru získal viaceré prestížne ocenenia v Česku a Poľsku. So skupinou Vertigo mu patria 3 sošky Zlatého Anděla.

Na svoje si prídu aj klaviristi (a dokonca akordeonisti)! O nich sa postará Daniel Špiner – dvorný klavirista slovenských top speváčok (Katka Koščová, Katka Knechtová, Sima Martausová). Na pódiu ho môžeme vidieť aj so zoskupením Longital, v minulosti hrával s Andrejom Šebanom. Spomenúť treba aj jeho tvorbu a hranie s Martinom Geišbergom (ich album "Na modrej Planéte" bol ocenený v kategórii world/jazz music na Rádiohlavách za rok 2019). Okrem koncertovania sa Daniel venuje i kompozícii a aranžmá. Jeho hudbu môžeme počuť i v divadelných predstaveniach – od bábkových divadiel, cez činoherné predstavenia až po muzikály, od Slovenska, cez Rakúsko až po Nemecko.

Novinkou tohto ročníka je rozšírenie o lektora dychových nástrojov, ktorým bude Ján Kopčák. Už počas svojich štúdií patril k veľmi úspešným študentom (Konzervatórium Žilina a Kunstuniversität Graz). Po štúdiách sa usídlil v Košiciach, kde učí na Konzervatóriu Košice (Timonova) a taktiež umelecky tvorí a pôsobí vo viacerých projektoch (Musica Vista, Zen Saxophone, Jozef Hollý). Ako hosťa sme ho mohli počuť spolu s Mariánom Čekovským, Petrom Lipom, I.M.T. Smile, Eniesou, ZVA 12-28 Band, Petrom Nagy...)

Prihlásiť sa k účasti na kurzoch je možné do 26.6. na: https://spectaculum.sk/sk/summer-time-music-2022

Príďte zažiť týždeň plný hudby, radosti a nových výziev.

Podujatie sa uskutočňuje vďaka finančnej podpore Nadácie SPP. Podujatie podporili mesto Dolný Kubín (projekt Šanca pre všetkých), Cor Consult, Hudobný fond, Hudobné centrum, SOZA a OFZ.

Za podporu obzvlášť ďakujeme Oravskému kultúrnemu stredisku a ZUŠ P.M. Bohúňa v Dolnom Kubíne.

VIAC INFORMÁCIÍ:

https://spectaculum.sk/sk/summer-time-music-2022

https://www.facebook.com/letnaskolahudby

https://www.facebook.com/events/1058910191370777

Oravské kultúrne stredisko

23. máj 2022

z našich článkov...

Oravský mikrofón objavil nové talenty

Mladí moderátori z oravského regiónu sa mali možnosť vo štvrtok 26. októbra 2023 stretnúť na 21. ...

V Kaštieli Kubínyi „ožila“ výstava Z ...

Dňa 20. októbra 2023 sa vo Vyšnom Kubíne v priestoroch Kaštieľa Kubínyi uskutočnila vernisáž výst...

Vianočné pohľadnice poslali deti z 39...

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne aj v roku 2023 vyhlásilo obľúbenú medzinárodnú výtvarn...
top