Skip to main content

29. Folklórne slávnosti pod Pilskom a Babou horou

04. august 2022

Tento rok sa 17. júla 2022 už po 29. raz v obci Sihelné uskutočnili folklórne slávnosti po Pilskom a Babou horou. Podujatia sa už tradične zúčastnili predstavitelia goralskej etnografickej skupiny. V dvoch programových blokoch sa predstavili domáci, ale aj folklórne súbory a ľudové hudby zo širokého okolia. Program s názvom Ozveny spod Babej hory otvorili miestne folklórne kolektívy a detské folklórne súbory. V programe Na goralskú nôtu sa predstavili goralské folklórne súbory zo Zamaguria, Oravy, ale aj poľského Beskidu Žyvieckého.

Na záver festivalu vystúpil putovný súbor Patašpička z Českej republiky s pohybovo-cirkusovým predstavením.

Súčasťou festivalu bola aj škola ľudového tanca, ktorú viedli lektori Peter Gonšor a Kristína Šikyňová v sprievode ľudovej hudby Šielec zo Sihelného a ľudovej hudby folklórneho súboru Jelešňa z Hladovky. Deti, ale aj dospelí sa mali možnosť naučiť goralské tance spod Pilska a Babej Hory, vôbrtok a šustanú či goralské tance z obcí Hladovka a Suchá Hora.

Festival bol tiež doplnený o remeselný jarmok a remeselné tvorivé dielne pre deti, o ktoré sa postaralo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne.

Počas celého festivalu sa navôkol ozývali husle, basy, kontrabasy, akordeóny, ale i gajdy, ktoré spríjemňovali návštevníkom chvíle aj mimo hlavného programu na pódiu.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Oravské kultúrne stredisko

04. august 2022

z našich článkov...

Tvorivé písanie

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne pripravilo tvorivú dielňu s názvom TVORIVÉ PÍSANIE v r...

Deň Martina Kukučína v Jasenovej

Radi by sme Vás pozvali na spomienkové podujatie venované Martinovi Kukučínovi, ktoré prebehne v ...

Vesmír očami detí 2024 - vyhodnotenie

Oravské kultúrne stredisko v rámci 38. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí,...
top