Skip to main content

Pod Roháčmi už po 46. krát ožil medzinárodný folklórny festival

16. august 2022

Trojdňový medzinárodný festival, ktorý sa už tradične nesie v znamení folklóru a ľudovej kultúry, opäť pod Roháče pritiahol mnoho návštevníkov. Od 5. do 7. augusta 2022 sa v areáli amfiteátra v Zuberci – Brestovej zišli milovníci folklórnych tradícií, umenia či ľudového remesla, pre ktorých si hlavní usporiadatelia festivalu – Obec Zuberec a Múzeum oravskej dediny pripravili bohatý program so sprievodnými aktivitami.

Na festivale vystúpili lokálne i zahraničné folklórne súbory a skupiny. Oravské kultúrne stredisko ako jeden zo spoluorganizátorov dramaturgicky zastrešilo dve programové pásma: Na jarmoku a Idú plte dolu vodu. Goralská kultúra ako nosná myšlienka 46. ročníka bola zastúpená aj v pásme Na jarmoku, v ktorom sa v nedeľu sa na Podroháčskych folklórnych slávnostiach predstavili tohtoroční držitelia zlatých pásiem regionálneho kola súťaže hudobného folklóru Vidiečanova Habovka. Pre Oravu je veľkou radosťou, že práve v roku zápisu Goralskej kultúry do nehmotného dedičstva UNESCO sa veľká časť ocenených venuje goralskému repertoáru alebo z goralských oblastí Oravy priamo pochádza.

V programe Idú plte dolu vodu účinkovali folklórne súbory a skupiny pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej – FS Oravan Senior z Nižnej, DFS LÚČIK z Turčianskych Teplíc, FS BJOLO SKALA z Malého Borového a Hút, FS PODJAVORSKÉ z Oščadnice, FS KRIVÁŇ z Turian, FS ROVŇAN z Veľkého Rovného, FS OPRÁŠENÉ KRPCE zo Žiliny.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a bol realizovaný s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja a Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Oravské kultúrne stredisko

16. august 2022

z našich článkov...

Habovka tancuje, Habovka spieva...

Sobota 14. mája bude opäť patriť deťom a folklóru! Od 13:00 sa v kultúrnom dome v Habovke uskuto...

Na Barboru na Orave

Deň svätej Barbory sa ako ďalší radí k tzv. stridžím dňom, kedy sa praktizovali najmä zvyky spoje...

Na Tomáša na Orave

Už máte ozdobený vianočný stromček? Ak ešte nie, dnes by bol na to ideálny deň. - Aspoň podľa zvy...
top