Skip to main content

Na Oravu zavítajú gajdoši z desiatich európskych krajín

06. september 2022

Oravské kultúrne stredisko v spolupráci s obcou Oravská Polhora a Cechom slovenských gajdošov pripravujú pre milovníkov gajdošskej kultúry už tradičný trojdňový festival, na ktorý zavítajú nielen gajdoši zo Slovenska. Na Gajdovačku prijali tento rok pozvanie gajdoši z Belgicka, Škótska, Írska, Bieloruska, Chorvátska, Grécka, Maďarska, Talianska, ale aj susedného Poľska a Česka.

Už v piatok 16. septembra sa bude rozliehať nezameniteľný zvuk gájd od Námestova, cez Sihelné až po Oravskú Polhoru, kde možno stretnete gajdoša aj vo vašej miestnej krčme.

V sobotu čaká návštevníkov prednáška spojená s prezentáciou rôznych typov gájd z celej Európy, ale aj významné slávnostné otvorenie Európskeho centra gajdošskej kultúry, kde budú následne prebiehať hudobné workshopy zamerané na hru na gajdy i husľovú interpretáciu.

Súťaženia chtiví sa môžu zapojiť do medzinárodnej detskej súťaže v speve ľudových piesní s názvom Tak spievala moja babka a mladí gajdoši si budú mať možnosť zasúťažiť O Zboroňovu nôtu. Tí, ktorí budú mať cestu okolo Oravského hradu, sa môžu zastaviť na nádvorí a zažiť koncert S gajdošmi na Oravskom hrade. Sobotu zavŕšime večerným galaprogramom všetkých účinkujúcich so začiatkom o 20:30 hod. v kultúrnom dome v Oravskej Polhore.

Nedeľa sa bude tradične niesť v spomienkovom duchu na zosnulých gajdošov so slávnostnou svätou omšou za nositeľov tradícií v rímskokatolíckom kostole v Oravskej Polhore. Pozývame všetkých zažiť jedinečnú atmosféru na festivale, na ktorom sú gajdy nielen hudobným nástrojom, do ktorého treba vdýchnuť „život“, ale aj symbolom, ktorý spája životy ľudí, ktorí by sa za iných okolností možno ani nestretli. Festival aj napriek svojmu medzinárodnému charakteru plynie z bohatej gajdošskej histórie hlboko zakorenenej v hornooravských obciach.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Oravské kultúrne stredisko

06. september 2022

z našich článkov...

20. ročník oravskej súťaže mladých mo...

Mladí moderátori z celého regiónu mali možnosť stretnúť sa v zaujímavej postupovej súťaži Oravský...

Hviezdoslavov Kubín už pozná víťazov ...

Regionálne kolo postupovej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2023 sa v tomto roku uskutočnilo v priestor...

VYHODNOTENIE - Vianočná pohľadnica 2022

Ďakujeme všetkým autorom, ktorí sa v tomto roku zapojili do medzinárodnej výtvarnej súťaže Vianoč...
top