Skip to main content

Oravská Polhora už po dvadsiaty druhý krát hostila medzinárodné stretnutie gajdošov

19. október 2022

V dňoch 16. 9. až 18. 9. 2022 usporiadalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, obec Oravská Polhora, obec Sihelné a Cech slovenských Gajdošov tradičný gajdošský festival Gajdovačka 2022.

Gajdovačka je predovšetkým miestom stretnutia gajdošov a nadšencov hry z často úplne odlišných hudobných tradícií a kontextov. Tento rok Gajdovačka hostila viac než 130 účastníkov, renomovaných hráčov a odborníkov z dvanástich krajín (Anglicko, Belgicko, Bielorusko, Česká republika, Grécko, Chorvátsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Škótsko a Taliansko). Pre nich, a rovnako tak pre divácku verejnosť sa Gajdovačka stala výbornou príležitosťou k vystúpeniam, rozhovorom, výmene skúseností a vzájomnému sieťovaniu gajdošskej komunity. Pre Gajdovačku je ale zásadné samotné miesto, ktorým je Oravská Polhora so svojou vlastnou, špecifickou a dodnes živou gajdošskou tradíciou.

Tá si cez formu medzinárodného podujatia nachádza miesto na mape európskej gajdošskej kultúry a zároveň upriamuje pozornosť gajdošskej verejnosti na vzácnu, miestnu tradíciu. Výnimočnosťou tohtoročnej Gajdovačky bolo slávnostné otvorenie novopostavenej budovy Európskeho gajdošského centra za prítomnosti predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej, poslankyne Európskeho parlamentu Miriam Lexmann, poslancov Žilinského samosprávneho kraja, starostov a zástupcov blízkych a spriatelených obcí, kňazov z miestnej farnosti rímskokatolíckej cirkvi, cechmajstrov Cechu slovenských gajdošov a množstva vzácnych hostí. Gajdošské centrum predstavuje realizáciu jedinečného projektu, ktorý ponúkne priestory pre vzdelávacie aktivity, podujatia pre verejnosť, múzeum a knižnicu gajdošskej kultúry nielen na Orave a rovnako tak vlastnú dielňu na výrobu a opravu gájd.

Gajdovačku otvorilo voľné hranie škótskych gajdošov v uliciach Námestova, nasledujúci koncert v Sihelnom predstavil vybraných gajdošov z rôznych gajdošských tradícii. Oravská Polhora sa stala miestom piatkového voľného hrania a rovnako tak slávnostného galaprogramu pre širokú verejnosť v sobotu večer.

Súčasťou Gajdovačky je tradične aj medzinárodná súťaž pre mladých gajdošov O Zboroňovu nôtu. Vystúpenia hodnotila rovnako medzinárodná odborná komisia v zložení: prof. Bernard Garaj, prof. Dr. hab. Zbigniew Przerembski a Dr. Jean-Pierre Van Hees. Je veľkou radosťou vidieť nadšenie pre tradičný a náročný nástroj aj medzi mladými hudobníkmi, ktoré dokumentuje aj bohatá účasť na súťaži a výborné výkony účastníkov.

V najmladšej kategórii do trinásť rokov obsadila prvé miesto Vivien Kukučková, ktorá zároveň vyhrala hlavnú vecnú cenu súťaže – gajdy od Alexandra Ladzianskeho. Rovnako sa na prvom mieste umiestnil Adam Bartko, na treťom mieste Michal Beňo. V kategórii od 14 do 18 rokov prvé miesto obsadil miestny gajdoš Anton Nevedel. Druhé miesto pripadlo Kateřine Kabelovej z Českej republiky a tretie Anke Drozda z Poľska. V hlavnej kategórii sa gajdoši predstavili vskutku s excelentnými výstupom. Prvé miesto obdržal Dávid Király, druhé miesto Levente Dobos a tretie Csongor Mokos; všetci traja z Maďarska.

Gajdovačka okrem iného ponúkla workshopy a interaktívne prednášky venované podobám gájd v Európe, husľovej imitácii hry na gajdy a malú školu pre hráčov na gajdy. Gajdovačku veľmi výstižne zakončili pocty zosnulým gajdošov na cintorínoch v Sihelnom, Oravskej Polhore a Rabči a slávnostná sv. omša za nositeľov tradícii, čím aj tak výrazne medzinárodne zamerané podujatie odkazuje na svoju miestnu tradíciu.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Oravské kultúrne stredisko

19. október 2022

z našich článkov...

Sieťotlač

Naučte sa vyrobiť si vlastnoručne tričko. Záujemcovia, ktorí sa prihlásia na tvorivú dielňu Sieť...

V Nižnej sa opäť spievalo, hralo i hr...

Dňa 15. apríla 2023 sa v priestoroch kultúrneho domu v Nižnej stretli folkloristi z celej Oravy. ...

20 rokov Mladej slovenskej poviedky

V spoločenskej sále Zmeškalovho domu v Dolnom Kubíne sa v piatok 6. októbra 2023 uskutočnilo sláv...
top