Skip to main content

Vandrovanie Oravou

08. február 2024

Vandrovanie Oravou 2024 predstavuje cyklus vzdelávacích seminárov, prednášok, workshopov a kultúrno-osvetových aktivít z vybraných oblastí tradičnej kultúry i súčasnej kultúry a umenia - určených pre žiakov základných a stredných škôl, pedagogických pracovníkov a širšiu verejnosť.

Projekt nadväzuje na predošlú a žiadanú sadu aktivít v regióne. Jeho hlavná myšlienka je obsiahnutá vo svojom názve: pomocou vybraných aktivít “vandruje” po celom regióne a sprístupňuje rôzne podoby kultúry v kvalitnej a odborne uchopenej forme.

Prínos projektu stojí na dvoch základných pilieroch:

(1) dostupnosť: vzdelávacie podujatie “vandruje” k miestam bydlísk samotných odberateľov,

(2) kvalita: tematické okruhy tradičnej kultúry a súčasného umenia sú predstavené overenými odbornými lektormi (prehľad predbežne oslovených a potvrdených odborníkov a lektorov je súčasťou nepovinnej prílohy).

 
Projekt obsahuje štyri hlavné skupiny aktivít:

1.) Vzdelávacie podujatia pre žiakov základných a stredných škôl a pedagogických zamestnancov. Aktivity budú vedené interaktívnou formou workshopov, seminárov a prednášok počas vyučovania alebo v školských kluboch a prinesú nasledujúce tematické okruhy:

a) Tradičná kultúra vlastného regiónu: gajdy a gajdošská kultúra, goralská kultúra, betlehemské obchôdzky, spracovanie ovčej priadze na kolovrátku, výroba pastierskych píšťal, trstenská keramika a práca s hlinou.

b) Literatúra a Slovo: tvorivé písanie prozaických textov, príprava recitátorov, moderátorov aj ako príprava na súťaže, vzdelávacie podujatia pre učiteľov a vedúcich recitačných kolektívov.

c) Divadlo: séria workshopov pre deti a vedúcich detských divadelných súborov na Orave.

d) Fotografia: vzdelávacie podujatie pre aktívnych fotografov, predovšetkým pre záujemcov o účasť v súťaži AMFO a nadšencov fotografie.

2.) Vzdelávacie podujatia pre širokú verejnosť z oblasti tradičnej kultúry, výtvarného umenia a remesiel:

a) Tradičná kultúra: séria štyroch vzdelávacích celodenných podujatí z oblasti tanečnej a hudobnej folkloristiky, tanečnej pedagogiky, práce s tradičným odevom priamo v pôsobisku folklórnych kolektívov.

b) Tradičná kultúra: séria štyroch vzdelávacích videí o životných príbehoch a odeve predkov miestnych etnológov.

c) Artkurzy pre dospelých: pravidelné kurzy, ktoré nadväzujú na predošle klubové aktivity. Obsahom bude výroba šperkov, kurz kresby, práca s hlinou a glazovanie, plstenie, ručný papier, sieťotlač.

3.) Letný mestský tábor: 5 dňový denný kreatívny tábor zameraný na spoznávanie remeselných techník príznačných pre región (modrotlač, výroba píšťaliek, práca s hlinou) ako aj spoznávanie tradičnej architektúry.

4.) Tanečné domy: interaktívne vzdelávanie pomocou obľúbeného formátu, ktorého obsahom bude jeden tradičný tanec z Oravy a tradičný tanec z iného regiónu Slovenska.

 

 

 

Oravské kultúrne stredisko

08. február 2024

z našich článkov...

Výtvarné spektrum Oravy

V stredu 10. apríla 2024 sa konalo v priestoroch Oravského kultúrneho strediska regionálne kolo 6...

Počas poslednej októbrovej soboty si ...

Minulú sobotu sa vo Vyšnom Kubíne uskutočnilo ďalšie podujatie zo série Báječný život Amalie, ten...

Pozvánka na tvorivé stretnutie so slovom

Pozývame Vás na tvorivé stretnutie k príprave detí a mládeže na postupové súťaže v umeleckom pred...
top