Skip to main content

Na Oravskom javisku opäť kvalitné divadlo!

27. marec 2023

Divadelnú sezónu na Orave sme aj tento rok otvorili na Oravskom javisku. 17. marca javisko v Námestove žilo detskou dramatickou tvorivosťou. Regionálneho kola 50. ročníka celoštátnej súťažnej prehliadky Zlatá priadka sa zúčastnilo sedem detských divadelných súborov.

V prvej inscenácii Rieka sa predstavil detský divadelný súbor (ďalej len DDS) Pierroťáci zo SZUŠ Pierrot v Námestove so zaujímavými pohybovými scénickými obrazmi.

Spomedzi Pierroťákov sa na javisko postavila aj Romana Grofčíková v inscenácii „Klbko protirečení“, ktorá svojou inscenačnou podobou bola žánrovo blízka monodráme. Romana sa aj spolu s režisérkou Denisou Šimurdovou Trabalíkovou inšpirovali najznámejším denníkom mladého dievčaťa – Anny Frankovej.

DDS Čarohlások zo ŠZŠ pre TP v Dolnom Kubíne pod vedením Viliama Janíka priniesol na Oravské javisko autorskú rozprávku s názvom „Povedzme si rozprávku“. Invenčný, vtipný a napínavý príbeh s gagmi za sprievodu autorskej hudby, ktorá bola interpretovaná priamo na javisku hudobnými nástrojmi gitarou a hrou na kachon zaujal nielen divákov, ale aj odbornú porotu, ktorá súbor odporučila na postup do krajského kola.

Autorský text Viliama Janíka plný vtipu a skvelých dramatických nápadov figuroval aj v inscenácii „Chutný príbeh o nechutných kozliatkach“ v podaní DDS MirDamDom zo ZUŠ M. Rosinu z Tvrdošína opäť s obohatením o autentickú, živú a dynamickú hudobnú zložku.

Druhý divadelný blok uzatvoril DDS Pierroťáčik s inscenáciou „Koláčik“, ktorý priniesol na javisko aktuálnu tému kontrastu hry v prirodzenom prostredí a vo virtuálnom svete. Autorkami predlohy sú samotné dievčatá – herečky: Evellyn Vrábľová a Lenka Kocúnová.

Pôvodný text ľudovej hry z Babína „Betlehemská hra“ sa stal textovou predlohou pre DDS Úsmev z Babína pod vedením tvorkýň Anny Kurčinovej a Ivany Kurčinovej. Pútavé a tvorivé mizanscénické obrazy, vizuálna čitateľnosť i práca s bábkou s využitím rytmizovaných zvukov drevenými palicami, ozembuchom či samotnej hry na metalofón oslovila divákov aj porotkyne Danku Kubíkovú, Evku Pršovú a Katku Hitzingerovú, ktoré „Betlehemskú hru“ odporučili na postup do krajského kola.

Poslednou inscenáciou, ktorá sa stala aj víťaznou a získala priamy postup na krajské kolo, bolo divadelné spracovanie literárnej predlohy Ľubomíra Feldeka „O škaredej princeznej“ v dramatizácii Agáty Gašperec Brozovej z divadelného súboru Dobrozvíťazí z Nižnej. Predstavenie bolo hodnotené najvyššie kvôli prepojeniu detskej dramatickej tvorivosti a divadelnému (umeleckému) spracovaniu vo všetkých inscenačných zložkách.

„Za najväčší prínos tohtoročnej prehliadky možno považovať dramatickú tvorivosť v divadelnom stvárnení, autorský vklad, invenčné témy a rôznorodosť v javiskovej interpretácii“ zhodnotila predsedníčka poroty Katka Hitzingerová.

Divadlo na Orave rok čo rok zbiera kladné hodnotenia od odborníkov a výnimkou nie je ani divadlo dospelých. V tejto kategórii bude náš región na krajskom kole celoštátnej súťaže a prehliadky divadla dospelých Belopotockého Mikuláš reprezentovať divadlo dNO z Námestova s inscenáciou NO LAND, ktoré prešlo regionálnym výberom 12. februára.

Ďakujeme všetkým organizátorom i spoluorganizátorom súťaží, ktorých vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum a predovšetkým vyslovujeme vďaku i podporu všetkým divadelníčkam a divadelníkom, ktorí tvoria a zachovávajú divadelnú tradíciu nielen na Orave.

V Galérii nájdete fotoalbum z podujatia.

*Autorom fotografií je Juraj Bednárik

Oravské kultúrne stredisko

27. marec 2023

z našich článkov...

Vesmír očami detí 2024 - vyhodnotenie

Oravské kultúrne stredisko v rámci 38. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí,...

LOKALnô – pletenô, štrikovanô, háčkovanô

Vo štvrtok 28. 10. 2021 Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v rámci festivalu LOKALnô prip...

Tvorivé stretnutia s našimi východným...

Alebo ako sa spoznať, poznať a pritom tvoriť... Za finančnej pomoci Žilinského samosprávneho kra...
top