Skip to main content

Oslava folklóru pod Roháčmi

08. august 2024

Prvý augustový víkend na Orave už tradične patrí najväčšiemu folklórnemu festivalu v regióne – Podroháčskym folklórnym slávnostiam. Hlavným organizátorom podujatia je Obec Zuberec a tento rok sa konal už 48. ročník.

Od 2. do 4. augusta 2024 sa lokalita Zuberec-Brestová niesla v duchu tradičnej ľudovej kultúry. Trojdňový medzinárodný festival ponúkol širokú paletu hudobného, spevného a tanečného folklóru.

Súčasťou podujatia boli nielen scénické programy, ale i remeselné tvorivé dielne, zaujímavé prednášky, škola tanca i voľná zábava pri muzike. Každý návštevník si tak mohol prísť na svoje.

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne ako odborné a programové centrum v regióne taktiež prispelo svojou činnosťou k tvorbe troch scénických programov. Prvý sa konal v sobotu 3. augusta o 18:30 pod názvom Gorale, Gorale, co po vás zostaňe. Scénické pásmo bolo venované oravským Goralom, ktorí sa podieľali na nahrávaní nového CD nosiča Gorali na Orave. Jeho cieľom bolo zmapovať, spojiť a zaznamenať hudobný a spevácky folklór všetkých obcí, kde žije goralské obyvateľstvo od najarchaickejších hudobných prejavov až po novšie vývojové vrstvy. Súčasťou tohto programu bol aj krst spomínaného hudobného albumu, ktorý mohol vzniknúť aj za finančnej podpory Fondu na podporu umenia. Krstným otcom sa stal riaditeľ Múzea oravskej dediny Richard Janoštín. Ten uviedol dielo do života omrvinkami moskaľa - typického slaného koláča. Na javisku sa prezentovali folkloristi z Mútneho, Sihelného, Rabče, Rabčíc, Oravskej Polhory, Suchej Hory a Hladovky.

Programy pod taktovkou nášho strediska pokračovali v nedeľu 4. augusta. O 11:00 patrilo javisko v amfiteátri deťom a mládežníkom, ktorí získali zlaté pásmo a postúpili do krajského kola v rámci regionálnej súťažnej prehliadky Eniky beniky a Vidiečanova Habovka. Sólisti i kolektívy sa predstavili v programe s názvom Naši najmenší.

Tretím pásmom v réžii Oravského kultúrneho strediska bol krajský program, ktorý sa konal pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja pani Eriky Jurinovej. Niesol názov Hranicami kraja. Cieľom programu bolo poukázať na pestrosť tradičnej ľudovej kultúry v rámci hraničných obcí nášho kraja, ktorý zaberá rozsiahle územie regiónov Liptova, Oravy, Turca, Kysúc a Horného Považia. Jeho začiatok o 13:30 otvorili dievčatá z DFS Turiec z Martina so svadobnými piesňami z obce Turček. Pokračovali kolektívy Mútňanka z Mútneho, Svrčinka zo Svrčinovca, Lúžňan z Liptovskej Lúžnej, sólisti z Oravskej Polhory, Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny, Folklórna skupina Tiešňavan z Krpelian a na záver programu sa predstavil FS Stavbár zo Žiliny.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Pripomeňme si folklórne okamihy fotografiami.

Oravské kultúrne stredisko

08. august 2024

z našich článkov...

Mladá slovenská poviedka 2024

Oravské kultúrne stredisko vyhlasuje v tomto roku už 21. ročník celoštátnej súťaže mladých autoro...

Vidiečanova Habovka v Zázrivej

V nedeľu 28. mája sa v priestoroch kultúrneho domu v Zázrivej uskutoční krajské kolo súťažnej pre...

Počas poslednej októbrovej soboty si ...

Minulú sobotu sa vo Vyšnom Kubíne uskutočnilo ďalšie podujatie zo série Báječný život Amalie, ten...
top