Skip to main content

CD Gorali na Orave

09. august 2024

„Tradičná goralská hudobná kultúra je na Slovensku živý fenomén, ktorý sa teší pozornosti jej samotných domácich interpretov – spevákov, inštrumentalistov, členov ľudových hudieb, ako aj širokej folklórnej verejnosti. Pravdivosť týchto slov potvrdzuje aj nové CD Gorali na Orave.“

Prof. PaedDr. Bernard Garaj, CSc.
odborný garant
pedagóg, hudobník, etnomuzikológ a etnoorganológ

 


Projekt CD Gorali na Orave pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne za finančnej podpory Fondu na podporu umenia a oravských obcí: Hladovka, Suchá Hora, Oravská Polhora, Sihelné, Oravská Lesná a Zákamenné. Cieľom tohto počinu bolo zmapovať, spojiť a zaznamenať hudobný a spevácky materiál všetkých obcí, kde žije goralské obyvateľstvo od najarchaickejších hudobných prejavov až po novšie vývojové vrstvy na základe archívnych nahrávok alebo živej pamäte miestnych nositeľov tradícií.

Dva CD nosiče obsahujú dokopy 41 nahrávok pôvodnej vidieckej hudby jednotlivých obcí, ktoré mapujú tradičnú hudobnú kultúru goralských obcí na Orave. S výnimkou Oravského Veselého si môžete vypočuť nahrávky zo všetkých goralských obcí na Orave, ktorými sú: Hladovka, Suchá Hora, Zákamenné, Novoť, Mútne, Oravská Lesná, Rabčice, Rabča, Sihelné a Oravská Polhora.

Súčasťou CD je obsiahla brožúrka s textami o každej obci, hudobníkoch z obcí a hudobnej kultúre spracovaného regiónu.

Krst CD pod Roháčmi

Oravské kultúrne stredisko v rámci 48. ročníka Podroháčskych folklórnych slávností zaradilo do programu aj scénické pásmo s názvom Gorale, Gorale, co po vás zostaňe. Pásmo bolo venované oravským Goralom, ktorí sa podieľali na nahrávaní nového CD nosiča Gorali na Orave. Súčasťou tohto programu bol aj krst spomínaného hudobného albumu. Krstným otcom sa stal riaditeľ Múzea oravskej dediny Richard Janoštín, ktorý uviedol dielo do života omrvinkami moskaľa - typického slaného koláča.

Ďakujeme všetkým, ktorí akokoľvek prispeli ku vzniku tohto diela – hudobníkom, hudobníčkam, spevákom a speváčkam a všetkým vyššie spomínaným oravským obciam!

CD Gorali na Orave môžete mať aj vy! Vyplňte objednávkový formulár s Vašimi údajmi a požiadavkami. Cena jedného CD je 7 €.

⇒ Chcem CD ⇐

 

Oravské kultúrne stredisko

09. august 2024

z našich článkov...

Nositelia tradícií

V nedeľu 1. októbra 2023 sa v priestoroch kultúrneho domu v Nižnej uskutoční krajské kolo súťažne...

Úspechy oravských výtvarníkov a fotog...

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne usporiadalo aj v tomto roku regionálne kolo celoštátne...

Úspechy oravských umelcov na celoštát...

Nový rok 2024 si už "ukrojil" jeden mesiac, no v Oravskom kultúrnom stredisku stále s nadšením sp...
top