Skip to main content

V Sihelnom na goralskú nôtu

20. júl 2023

V nedeľu 16. júla sa v obci Sihelné na Orave uskutočnil jubilejný 30. ročník festivalu goralov s názvom Folklórne slávnosti pod Pilskom a Babou horou.

Už tradične sa festival niesol v duchu nositeľov tradícií, za ktorých bola v Kostole povýšenia Svätého kríža odslúžená svätá omša, následne v areáli futbalového ihriska začal program zostavený z miestnych folklórnych kolektívov a hostí. Miestni folkloristi a folkloristky tak oficiálne otvorili 30. ročník festivalu.

Na svoje si prišli aj milovníci tanca, ktorí sa mohli zapojiť do školy tanca pod vedením lektorov Petra Gonšora a Kristíny Šikyňovej s tematikou goralských tancov spod Pilska a Babej hory a tancovali sa aj tance z Hladovky a zo Suchej Hory.

Následne v programe Na goralskú nôtu vystúpili aj súbory a ľudové hudby zo slovenského i poľského pohraničia. Návštevníci mali priestor zúčastniť sa aj sprievodného programu a vlastnoručne „okúsiť“ hrnčiarske či drotárske remeslo.

Súčasťou podujatia bola aj výstava s názvom Lepší čepiec než vrkoč, ktorej autorkou je Miroslava Polohová Ivanová.

Podujatie zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko v spolupráci s obcou Sihelné. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fotografie z festivalu nájdete v galérii.

Oravské kultúrne stredisko

20. júl 2023

z našich článkov...

Spojenie jazzu a hip-hopu v Kaštieli ...

Čo Vás čaká? 16:30 - Ochutnávka vín PURUS 16:30 - 18:30 Gang workshop 19:30 koncert TRIPLE J...

Večerná škola kresby

Štyri témy – Figúra; Portrét; Ruky, nohy a Zátišie. Záujemcovia, ktorí sa prihlásia na kurz Veče...

Pod Roháčmi už po 46. krát ožil medzi...

Trojdňový medzinárodný festival, ktorý sa už tradične nesie v znamení folklóru a ľudovej kultúry,...
top