Skip to main content

Projektový život v Oravskom kultúrnom stredisku

12. september 2022

Oravskému kultúrnemu stredisku v Dolnom Kubíne sa aj v tomto roku podarilo získať a realizovať množstvo projektov v oblasti folklóru, remesla, divadla, ale aj literatúry. Kľúčovou inštitúciou bol Fond na podporu umenia, ktorý OKS-ku tento rok podporil 10 projektov.

Na svoje si prišli detskí folkloristi a folkloristky, ktorí sa zúčastnili súťažnej prehliadky detského hudobného folklóru Vidiečanova Habovka na krajskej i celoštátnej úrovni. V sobotu 14. mája 2022 sa stretlo takmer 300 detí, ktoré na krajskom kole roztancovali a rozospievali oravskú obec Habovka. Festival Východná sa okrem svojej tradičnej trojdňovej bohatej programovej ponuky tento rok stal aj strešným podujatím pre celoštátne kolo súťažnej prehliadky hudobného folklóru detí Vidiečanova Habovka 2022. Súťažiaci tak od 1. do 3. júla zažili neopakovateľnú atmosféru jedného z najprestížnejších folklórnych festivalov na Slovensku a odniesli si nové folklórne zážitky i ocenenia.

Na ľudovú nôtu sa pokračovalo 21. medzinárodným festivalom valaskej a pastierskej kultúry Bačovské dni. Oravské obce Osádku a Malatinú navštívili folkloristi zo Slovenska, Čiech i Poľska. Spestrením festivalu boli súťaže s pastierskou tematikou, ochutnávka výrobkov z ovčieho mlieka, ale tiež tradičný jarmok s prezentáciou ľudových remesiel a poplenérová výstava obrazov aj fotografií z 20. ročníka Bačovských dní. Najmenších do školského areálu v Malatinej pritiahli pripravené záujmové aktivity.

Folklórne slávnosti pod Pilskom a Babou horou 17. júla už po 29. raz v obci Sihelné hostili predstaviteľov goralskej kultúry. Súčasťou festivalu bola aj škola ľudového tanca za sprievodu lektorov a ľudovej hudby z folklórneho súboru Jelešňa z Hladovky. Deti, ale aj dospelí sa mali možnosť naučiť goralské tance spod Pilska a Babej hory, vôbrtok a šustanu či goralské tance z obcí Hladovka a Suchá Hora. Festival bol tiež doplnený o remeselný jarmok a remeselné tvorivé dielne.

História modrotlačiarstva a proces výroby modrotlače sa snúbia v projekte Ako sa vyrába poctivá modrotlač, ktorý reprezentovali tri putovné výstavy vo Vyšnom Kubíne, Oravskej Jasenici a v Trstenej. Výstava v Dome kultúry v Trstenej potrvá do 29. 9. Pozvánku priamo do modrotlačovej dielne Ateliéru Mateja Rabadu dostala na Deň otvorených dverí široká verejnosť a v autentickom prostredí dielne je stále v ponuke i séria tematických workshopov.

September sa bude niesť v znamení gajdošskej tradície. Od 16. do 18. septembra pripravujeme už 22. medzinárodný gajdošský festival Gajdovačka, na ktorý zavítajú slovenskí, ale aj zahraniční gajdoši desiatich národností. Už od piatka sa bude rozliehať nezameniteľný zvuk gájd od Námestova, cez Sihelné až po Oravskú Polhoru. V sobotu pozývame na slávnostné otvorenie Európskeho centra gajdošskej kultúry, v programe sú tiež zaujímavé workshopy, súťaže, ale aj koncert gajdošov na Oravskom hrade.

Z divadelného súdka sme na Oravských divadelných dňoch v Námestove poodhalili svet improvizácie, bábkového divadla i činohry. Tvorivé prípravné workshopy už 29. septembra vystriedajú divadelné inscenácie detských divadelných súborov z Oravy na doskách kultúrneho domu v Trstenej, kde všetkých divadelných priaznivcov pozývame.

Od divadla k literatúre a mladým nádejným spisovateľom a spisovateľkám, ktorým celoslovenská súťaž Mladá slovenská poviedka ponúka možnosť vypísať sa a svoju tvorbu prezentovať v pripravovanom zborníku poviedok. Slávnostné vyhodnotenie s odovzdávaním cien sa uskutoční 7. októbra v priestoroch Oravskej knižnice A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne.

Vďaka Fondu na podporu umenia a zanieteným umelcom po celej Orave sa tak podarilo úspešne zrealizovať množstvo aktivít, ktoré napomáhajú šíreniu a zlepšovaniu neprofesionálnej kultúry v našom regióne a aj ďaleko za jeho hranicami.

Oravské kultúrne stredisko

12. september 2022

z našich článkov...

Florin v Paríži

Priatelia, v stredu 17. mája Vás pozývame do priestorov Mestského kultúrneho strediska v Dolnom K...

Na Vianoce na Orave

Vianočné trojdnie Vianočné obdobie a s ním spojené úkony patria medzi pestré a zaujímavé obyčaje...

Vianočné pohľadnice poslali deti z 39...

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne aj v roku 2023 vyhlásilo obľúbenú medzinárodnú výtvarn...
top