Skip to main content

V Sihelnom na goralskú nôtu

20. júl 2023

V nedeľu 16. júla sa v obci Sihelné na Orave uskutočnil jubilejný 30. ročník festivalu goralov s názvom Folklórne slávnosti pod Pilskom a Babou horou.

Už tradične sa festival niesol v duchu nositeľov tradícií, za ktorých bola v Kostole povýšenia Svätého kríža odslúžená svätá omša, následne v areáli futbalového ihriska začal program zostavený z miestnych folklórnych kolektívov a hostí. Miestni folkloristi a folkloristky tak oficiálne otvorili 30. ročník festivalu.

Na svoje si prišli aj milovníci tanca, ktorí sa mohli zapojiť do školy tanca pod vedením lektorov Petra Gonšora a Kristíny Šikyňovej s tematikou goralských tancov spod Pilska a Babej hory a tancovali sa aj tance z Hladovky a zo Suchej Hory.

Následne v programe Na goralskú nôtu vystúpili aj súbory a ľudové hudby zo slovenského i poľského pohraničia. Návštevníci mali priestor zúčastniť sa aj sprievodného programu a vlastnoručne „okúsiť“ hrnčiarske či drotárske remeslo.

Súčasťou podujatia bola aj výstava s názvom Lepší čepiec než vrkoč, ktorej autorkou je Miroslava Polohová Ivanová.

Podujatie zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko v spolupráci s obcou Sihelné. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Fotografie z festivalu nájdete v galérii.

Oravské kultúrne stredisko

20. júl 2023

z našich článkov...

Na Nový rok na Orave

Silvester a Nový rok Po ukončení hlavného vianočného trojdnia, sa ľudia pripravovali na príchod...

Hviezdoslav ako ochotník na dolnokubí...

Pri príležitosti 175. výročia narodenia Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo Oravské kultúrne s...

29. Folklórne slávnosti pod Pilskom a...

Tento rok sa 17. júla 2022 už po 29. raz v obci Sihelné uskutočnili folklórne slávnosti po Pilsko...
top