Skip to main content

V Kaštieli Kubínyi „ožila“ výstava Z histórie dolnokubínskeho ochotníckeho divadla

13. november 2023

Dňa 20. októbra 2023 sa vo Vyšnom Kubíne v priestoroch Kaštieľa Kubínyi uskutočnila vernisáž výstavy Z histórie dolnokubínskeho ochotníckeho divadla (1842 - 1956): Rozpravy Jána Brodňanského, ktorú pripravilo Oravské kultúrne stredisko.

Desať výstavných panelov bolo doplnených o krátky divadelný výstup v podaní divadelníkov – ochotníkov a ochotníčok z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a recitátorov a recitátoriek z Oravy. Literárno-dramatické pásmo bolo zostavené na pozadí historických míľnikov a okolností, ktoré formovali dolnokubínske ochotnícke divadlo v rokoch 1842 - 1956. O výslednú podobu „na scéne“ sa postarala trojica tvorkýň: Lucia Panáčková, Zlatica Fulajtárová a Radka Hadová. Výstavu graficky spracovala spoločnosť AREX - DK, s.r.o. v spolupráci s Jankou Tarabovou.

Výstupom predchádzal výskum v Štátnom archíve v Žiline so sídlom v Bytči – pracovisko Archív Dolný Kubín, z ktorého pochádzajú aj informácie zakomponované vo výstavných paneloch. Obsahové panely v spojitosti s divadelným vstupom pridali výstave atribút „živá“. Hostia, ale aj verejnosť mali možnosť výstavu v Kaštieli vidieť do 20. novembra 2023.

„Výstava Z histórie dolnokubínskeho ochotníckeho divadla (1842 - 1956): Rozpravy Jána Brodňanského má za cieľ priblížiť minulosť dolnokubínskych ochotníkov súčasníkom a na pozadí historických míľnikov, ktoré formovali nielen oravské, celoslovenské, ale aj nadnárodné dejiny divadla, poukázať na existenciu a dôležitosť dolnokubínskej divadelnej scény a súčasne zdôrazniť potrebu sebavyjadrenia v kontexte nepriaznivých kultúrno-spoločenských podmienok formou divadla, ktorá by mohla byť podnetnou pre vznik nových ochotníckych divadelných zoskupení na zašlej dolnokubínskej divadelnej pôde,“ píše zostavovateľka výstavy Radka Hadová.

Nosnou predlohou pri zostavovaní obsahovej i fotografickej časti výstavného diela sa stal prevažne rukopis Jána Brodňanského Ochotnícke divadlo v Dolnom Kubíne (1842 - 1956), o čom vypovedá aj jej podtitul – Rozpravy Jána Brodňanského. Rukopis je jedným zo svedectiev, že ochotnícke divadlo v Dolnom Kubíne, ale aj na celej Orave má pestrú a členitú históriu či inšpiratívne osobnosti, ktoré boli, sú a zostanú vzorom pre súčasné i budúce generácie.

Výstava bude v budúcom roku 2024 putovať aj do ďalších výstavných priestorov na Orave. Prvým z nich bude Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Oravské kultúrne stredisko

13. november 2023

z našich článkov...

Tohtoročné Bačovské dni boli ozaj bohaté

Festival valaskej kultúry Bačovské dni majú za sebou jubilejný 20. ročník. Symbolicky pri tejto p...

Detskí folkloristi roztancovali a roz...

Vo štvrtok 21.4. sa v Kultúrnom dome v Nižnej uskutočnili kolá dvoch tradičných súťažných prehlia...

Impresie 2022

Keď sa spojí hudba a farby, vznikajú farebné spojenia. Jedinečné hudobné zoskupenie umelcov MU...
top