Skip to main content

Hviezdoslav ako ochotník na dolnokubínskej divadelnej scéne

02. február 2024

Pri príležitosti 175. výročia narodenia Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne výstavu Z histórie dolnokubínskeho ochotníckeho divadla (1842 – 1956) – Rozpravy Jána Brodňanského.

Výstava reflektuje minulosť dolnokubínskych ochotníkov na pozadí historických míľnikov, ktoré formovali nielen oravské, celoslovenské, ale aj nadnárodné dejiny divadla, poukazuje na existenciu a dôležitosť dolnokubínskej divadelnej scény a súčasne zdôrazňuje potrebu sebavyjadrenia v kontexte nepriaznivých kultúrno-spoločenských podmienok formou divadla, ktorá by mohla byť podnetnou pre vznik nových ochotníckych divadelných zoskupení na zašlej dolnokubínskej divadelnej pôde.

Nosnou predlohou pri zostavovaní obsahovej i fotografickej časti výstavného diela sa stal prevažne rukopis Jána Brodňanského Ochotnícke divadlo v Dolnom Kubíne (1842 - 1956), o čom vypovedá aj jej podtitul – Rozpravy Jána Brodňanského. Rukopis je jedným zo svedectiev, že ochotnícke divadlo v Dolnom Kubíne, ale aj na celej Orave má pestrú a členitú históriu či inšpiratívne osobnosti, ktoré boli, sú a zostanú vzorom pre súčasné i budúce generácie.

Obsažné informácie, ale i úsmevné zážitky súdobých divadelníkov (medzi nimi aj Hviezdoslav) si môžete prečítať na výstavných paneloch vo foyer Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Výstava potrvá od 2. februára do 22. marca 2024.

Oravské kultúrne stredisko

02. február 2024

z našich článkov...

Vandrovanie Oravou

Vandrovanie Oravou 2024 predstavuje cyklus vzdelávacích seminárov, prednášok, workshopov a ku...

Pozvánka na finisáž

Milí priatelia, pozývame Vás na dnešnú finisáž výstavy MODRÝ SVET so začiatkom o 17:00 ...

Výtvarné spektrum Oravy

V stredu 10. apríla 2024 sa konalo v priestoroch Oravského kultúrneho strediska regionálne kolo 6...
top