Skip to main content

Hviezdoslav ako ochotník na dolnokubínskej divadelnej scéne

02. február 2024

Pri príležitosti 175. výročia narodenia Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne výstavu Z histórie dolnokubínskeho ochotníckeho divadla (1842 – 1956) – Rozpravy Jána Brodňanského.

Výstava reflektuje minulosť dolnokubínskych ochotníkov na pozadí historických míľnikov, ktoré formovali nielen oravské, celoslovenské, ale aj nadnárodné dejiny divadla, poukazuje na existenciu a dôležitosť dolnokubínskej divadelnej scény a súčasne zdôrazňuje potrebu sebavyjadrenia v kontexte nepriaznivých kultúrno-spoločenských podmienok formou divadla, ktorá by mohla byť podnetnou pre vznik nových ochotníckych divadelných zoskupení na zašlej dolnokubínskej divadelnej pôde.

Nosnou predlohou pri zostavovaní obsahovej i fotografickej časti výstavného diela sa stal prevažne rukopis Jána Brodňanského Ochotnícke divadlo v Dolnom Kubíne (1842 - 1956), o čom vypovedá aj jej podtitul – Rozpravy Jána Brodňanského. Rukopis je jedným zo svedectiev, že ochotnícke divadlo v Dolnom Kubíne, ale aj na celej Orave má pestrú a členitú históriu či inšpiratívne osobnosti, ktoré boli, sú a zostanú vzorom pre súčasné i budúce generácie.

Obsažné informácie, ale i úsmevné zážitky súdobých divadelníkov (medzi nimi aj Hviezdoslav) si môžete prečítať na výstavných paneloch vo foyer Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Výstava potrvá od 2. februára do 22. marca 2024.

Oravské kultúrne stredisko

02. február 2024

z našich článkov...

LOKALnô

Milí priatelia, v súvislosti s blížiacim sa zimným obdobím pripravuje Oravské kultúrne stredisko ...

Vidiečanova Habovka vo Východnej

Festival Východná sa okrem svojej tradičnej trojdňovej bohatej programovej ponuky tento rok stal ...

29. Folklórne slávnosti pod Pilskom a...

Tento rok sa 17. júla 2022 už po 29. raz v obci Sihelné uskutočnili folklórne slávnosti po Pilsko...
top