Skip to main content

Úspechy oravských umelcov na celoštátnej úrovni v roku 2023

06. február 2024

Nový rok 2024 si už "ukrojil" jeden mesiac, no v Oravskom kultúrnom stredisku stále s nadšením spomíname na ten starý. Vďaka Vám, milí oravskí umelci a umelkyne!

V roku 2023 nebola ani na Orave núdza o súťažné prehliadky, ktorých vyhlasovateľom a hlavným partnerom je Národné osvetové centrum v Bratislave, a to vo viacerých oblastiach pôsobenia, na ktoré sa Oravské kultúrne stredisko zameriava – divadlo a umelecké slovo, folklór, výtvarníctvo, fotografia i film.

Detskí oravskí divadelníci a divadelníčky z DDS Dobrozvíťazí, ktorý pôsobí pri ZUŠ V. Habovštiaka v Nižnej sa s inscenáciou O škaredej princeznej z regionálneho kola celoštátnej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti prebojovali až do celoslovenského kola Zlatá priadka v Šali, kde sa umiestnili v striebornom pásme.

Plejádou úspechov sa môžu pochváliť aj divadelníci z Divadla dNO Námestovo. Za inscenáciu NO LAND si vyslúžili zlaté pásmo na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke divadla dospelých Belopotockého Mikuláš v Liptovskom Mikuláši, s ktorou sa odprezentovali aj v Martine na festivale Scénická žatva. Vrcholná celoštátna divadelná prehliadka amatérskeho divadla a umeleckého prednesu vo všetkých druhoch, žánroch a kategóriách im do kolektívu priniesla tri divadelné oskary v troch kategóriách: najlepšia réžia (Lukáš Kubík), najlepšia hudba (Adrián Malovaník) a najlepší herecký výkon kolektívu.

Nezaostávalo ani divadlo poézie. Žiačky a žiaci zo ZŠ s MŠ Babín sa pod vedením vyučujúcich Anny Kurčinovej a Ivany Kurčinovej na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Hviezdoslavov Kubín zhostili hlavnej ceny v kategórii detských recitačných kolektívov. Detský divadelný súbor Úsmev si z najstaršieho divadelného festivalu v Európe – Scénická žatva za inscenáciu TYRA domov odniesol aj Cenu chorega a cenu pre vedúceho súboru za jeho tvorivú prácu s kolektívom.

17. novembra minulého roku sa pod organizačnou záštitou Oravského kultúrneho strediska konalo aj celoštátne kolo postupovej súťaže a prehliadky hudobného folklóru dospelých Vidiečanova Habovka. Región Oravy na celoštátnej súťaži reprezentovala Dievčenská spevácka skupina z Hladovky s pásmom S grabjami do šana a z Habovky odišli s umiestnením v zlatom pásme.

V oblasti "oravského" filmu v rámci 31. ročníka súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama 2023 bodovali Patrik Bolibruch z Orfiklubu Nižná pod vedením Andreja Bödiho st. s filmom Moje papagáje a Peter Balušík s filmovým dielom Eremyst: Starý zákon. Z celoštátneho kola si odniesli čestné uznanie.

Porota na celoštátnej postupovej súťaži a výstave amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2023 ocenila fotografku Andreu Bačovú z Trstenej a jej fotografickú prácu Okno do duše. Andreina fotografia bola súčasťou výstavy víťazov v Slovenskej národnej knižnici v Martine.

Celoštátna postupová súťaž neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum je jedinečným podujatím, ktoré poskytuje amatérskym výtvarníkom priestor na prezentáciu a vzájomnú konfrontáciu výsledkov vlastnej výtvarnej tvorby. Na výstave víťazov roku 2023 sa objavili práce Daniela Marčeka s titulmi: Mnohokrídlatka prelietavá a hypersonický svetlomet, Krídlatka červenobrvá pri striebornej vežotopánky, papierová koláž.

Všetkým oceneným gratulujeme k úspechom a tešíme sa na nové tvorivé momenty, ktoré nás v našom regióne spoločne čakajú v nasledujúcich mesiacoch.

Oravské kultúrne stredisko

06. február 2024

z našich článkov...

Regionálne kolo Vidiečanovej Habovky ...

Vo štvrtok 21. marca sa v priestoroch kultúrneho domu v Habovke uskutočnilo regionálne kolo pos...

Fašiangy cez objektív fotoaparátu

Chystáte vo vašej obci fašiangový sprievod či karneval? Podeľte sa s nami o fotografie fašian...

Súťaže 2023 pre oblasť divadla a umel...

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne každoročne usporadúva súťaže a súťažné prehliadky, kto...
top