Skip to main content

Kardiológ maliarom

13. február 2024

V piatok 9. februára sa vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne uskutočnila vernisáž výstavy Moja cesta – moje radosti. Jej autorom je Juraj Mazúr, ktorý je nielen medzi dolnokubínčanmi, ale i širšou verejnosťou známy prevažne ako kardiológ. Už od stredoškolských čias však inklinoval k výtvarnému umeniu a my sa tešíme, že sme mohli byť pri tomto jeho významnom životnom okamihu, kedy svoju tvorbu predstavil „svetu“.

Oravské kultúrne stredisko sa zmenilo na výstavnú sieň obrazov, ktoré reflektujú najmä autorovi srdcu blízkych ľudí, rodinných príslušníkov – jeho „radostí“.

Juraj Mazúr do svojich obrazov vložil radosť, prítomnosť šťastia v každodenných okamihoch a energiu, ktorú (ako sám spomenul) podčiarkol pestrými farbami.

Vernisáž výstavy otvorili klavírne melódie riaditeľa Oravského kultúrneho strediska Jána Šimka, ktorý následne po úvodnom príhovore odovzdal slovo kurátorke výstavy PhDr. Eve Ľuptákovej. Pani Ľuptáková na pozadí momentov z autorovho života priblížila unikátnosť a významnosť jeho diela a prepojila srdce kardiológa so srdcom vášnivého maliara slovami: „Doteraz liečil srdcia ostatným, teraz splnil túžbu tomu svojmu.“

Radujeme sa z početnej účasti návštevníkov, ktorí prišli Juraja Mazúra podporiť a ďakujeme tiež pani kurátorke, samotnému autorovi a jeho rodine, že sa rozhodli výstavu inštalovať do priestorov nášho strediska.

S maliarskou tvorbou Juraja Mazúra sa môžete prísť oboznámiť v pracovných dňoch od pondelka do piatku v čase od 7:30 – 15:30, vo štvrtky do 18:00. Výstava bude v priestoroch Oravského kultúrneho strediska verejnosti dostupná do 15. marca 2024.

Oravské kultúrne stredisko

13. február 2024

z našich článkov...

29. Folklórne slávnosti pod Pilskom a...

Tento rok sa 17. júla 2022 už po 29. raz v obci Sihelné uskutočnili folklórne slávnosti po Pilsko...

Mladá slovenská poviedka 2021 - Výsle...

V tomto roku mali možnosť mladí autori opäť poslať svoj autorský príbeh do celoštátnej súťaže Mla...

Regionálne kolo Cineama 2024

V nedeľu 10. marca 2024 sa v priestoroch domu kultúrny v Nižnej uskutočnilo regionálne kolo súťaž...
top