Skip to main content

Dosky Oravského javiska „oprášili“ malí aj dospelí

11. apríl 2024

V pondelok 25. marca 2024 sa na doskách Oravského javiska v Dome kultúry v Námestove stretli najmladší oravskí divadelníci a divadelníčky. Pozvanie do poroty prijali: Jana Eliášová, Mgr. art. Daniela Kubíková a predsedom poroty sa pre tento deň stal Mgr. Jozef Krasula ArtD.

V rámci regionálneho kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky ZLATÁ PRIADKA porota rozhodla nasledovne:

  • Priamy postup do krajského kola: DDS Dobrozvíťazí (ZUŠ Vendelína Habovštiaka v Nižnej), inscenácia: Neviete sa správať!?
  • Návrh na postup do krajského kola: DDS Čarohlások (ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolom Kubíne), inscenácia: Kurnik shopping

Špeciálne ceny:

  • ŠC za kolektívny výkon: DDS Lienky (ZŠ s MŠ Novoť), inscenácia: Pecivál
  • ŠC za výtvarné spracovanie témy: DDS Pierroťáčik (SZUŠ Pierrot v Námestove), inscenácia: Alica v krajine zázrakov
  • ŠC za inscenáciu Kurnik shopping: DDS Čarohlások (ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolom Kubíne), inscenácia: Kurnik shopping
  • ŠC za stvárnenie postavy Alice: Linda Veselovská (SZUŠ Pierrot v Námestove), inscenácia: Alica v krajine zázrakov
  • ŠC za stvárnenie postavy Policajtky: Miriam Blahová (SZUŠ M. Rosinu v Tvrdošíne), inscenácia: Záhada snívajúceho psa

Okrem detskej dramatickej tvorivosti dostali na pódiových doskách Domu kultúry v Námestove priestor aj divadlá poézie a detské recitačné kolektívy.

1. miesto v I. kategórii detských recitačných kolektívov a divadiel poézie detí si odniesol:

  • DDS Úsmev (ZŠ s MŠ Babín) s inscenáciou: Štvrtok

1. miesto v II. kategórii recitačných kolektívov a divadiel poézie mládeže a dospelých získal:

  • DDS Pierroťáci (SZUŠ Pierrot v Námestove) s inscenáciou: ISTA

Krajské kultúrne stredisko v Žiline v spolupráci s Bábkovým divadlom Žilina zorganizovalo 8. apríla krajskú prehliadku detskej dramatickej tvorivosti pod názvom Detský divadelný medveď 2024. Prehliadky sa súťažne zúčastnili dva detské divadelné kolektívy z Oravy: Dobrozvíťazí (ZUŠ Vendelína Habovštiaka, Nižná) a Čarohlások (ŠZŠ pre žiakov s telesným postihnutím v Dolom Kubíne). Spomedzi šiestich detských divadelných kolektívov si umiestnenie na bronzovej priečke vyslúžil DDS Dobrozvíťazí s inscenáciou Neviete sa správať?!

Divadelné dosky na Orave „oprášili“ aj divadelníci a divadelníčky zo Zákamenného. V rámci regionálneho výberu, ktoré zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko, vystúpili 10. marca na domácej pôde s inscenáciou Ria Valé. Odborná porota v zložení: predseda – Mgr. art. Dušan Vicen, členovia poroty – Mgr. art. Katarína Hitzingerová ArtD. a Mgr. art. Ján Marcinek rozhodla, že Divadelný súbor Jána Vojtaššáka zo Zákamenného splnilo kvality hodné postupu do krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš, ktoré sa uskutoční od 27. – 29. apríla v Slovenskom komornom divadle v Martine pod názvom Turčianske javisko.

Spomínané súťaže finančne podporil hlavný partner – Národné osvetové centrum v Bratislave. Rovnako ďakujeme všetkým partnerom, vďaka ktorým sa nám regionálne kolá podarilo uskutočniť aj v roku 2024.

Všetkým zúčastneným ďakujeme za inšpiratívne predstavenia, víťazom gratulujeme a držíme palce na krajských súťažných prehliadkach!

Fotografie z podujatia nájdete v našej GALÉRII.

Oravské kultúrne stredisko

11. apríl 2024

z našich článkov...

Na Tri krále na Orave

Vianočný cyklus v liturgickom kalendári uzatváral deň 6. január. Ide o kresťanský sviatok Zjaveni...

LOKALnô – pletenô, štrikovanô, háčkovanô

Vo štvrtok 28. 10. 2021 Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v rámci festivalu LOKALnô prip...

Pozývame na Oravské Vianoce!

O mesiac tu máme Vianoce, no s nami ich môžete zažiť už o pár týždňov skôr. Oravské Vianoce budú...
top