Skip to main content

V Oravských krpčekoch tancovali detskí folkloristi

30. marec 2023

Dňa 25. 3. 2023 sa v kultúrnom dome v Nižnej stretli detskí nadšenci folklóru, aby prezentovali tradičné piesne, tance či zvyky, ktoré nám zanechali naši predkovia. Folklór na Orave sa teší veľkej obľube, čo potvrdila aj bohatá účasť viac ako tristopäťdesiatich účastníkov.

Na pódiu sa predviedlo 12 detských folklórnych súborov, ktoré boli hodnotené odbornou porotou v zložení: Mgr. Jana Veselovská, Mgr. Alžbeta Selecká Čadecká, Mgr. Miroslava Polohová Ivanová. Rôznorodé kroje, piesne ale aj spôsob, akým deti prezentovali ľudovú kultúru, to všetko boli prvky, ktoré brala porota ako kritérium pri hodnotení.

Zaradenie do zlatého pásma a priamy postup do krajského kola si odniesol detský folklórny súbor Lokčan pod vedením pána Juraja Vjatráka, ktorý prezentoval hry detí motivované činnosťami známymi z prostredia salaša, lúk a pasienok.

V zlatom pásme sa umiestnili aj takzvané Povedačky povedavé, ktoré predviedol DFS Roháčik. Treticu v zlatom pásme uzavrel DFS Trnkárik, ktorý zobrazil, akým spôsobom „uprosíkajú“ deti deda, aby šiel s nimi na jarmok.

Diváci mali okrem spomínaných súborov možnosť vidieť aj detský folklórny súbor Veľká Magurka, Malá Magurka, Zázrivček, Zábiedovček, Novoťanček, Mutňanka, Goralecky, Goral a Kašunka. Z bohatej účasti sa veľmi tešíme a postupujúcim držíme palce na krajskom kole v Žiline.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum.

Oravské kultúrne stredisko

30. marec 2023

z našich článkov...

Vianoce tradične i netradične vo febr...

Vianoce tradične i netradične Vianoce tradične i netradične je názov projektu, ktorý realizuje Or...

Úspechy oravských umelcov na celoštát...

Nový rok 2024 si už "ukrojil" jeden mesiac, no v Oravskom kultúrnom stredisku stále s nadšením sp...

Vesmír očami detí 2024 - vyhodnotenie

Oravské kultúrne stredisko v rámci 38. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí,...
top