Skip to main content

Na Tomáša na Orave

21. december 2021

Už máte ozdobený vianočný stromček? Ak ešte nie, dnes by bol na to ideálny deň. - Aspoň podľa zvykov našich predkov.
Dátum 21. december sa v minulosti spájal s menom svätého Tomáša. V tento posledný stridží deň sa gazdovia s mládencami vyberali do lesov vyrúbať vianočné stromčeky. Na Orave roznášali pastieri alebo mladí chlapci aj tzv. podlazy, malé vianočné stromčeky. Do príbytkov nevstupovali, len spoza dverí zavinšovali: "Nesiem vám podlaz, Panny Márie obraz."

Do chalúp prichádzali v tento deň aj koledníci s betlehemom, ale najmä vinšovníci udržiavajúci jednu z najstarších vianočných obyčají – chodenie s oceľou. Rodinám želali, aby mali v budúcom roku „zdravie pevné ako ten kúsok ocele“ . Vinšovali: „Doniesli sme vám ocele, aby ste mali hrnce celé, aby sa vám reťaze netrhali, kolesá nelámali. Koľko máte lyžičiek, aby ste mali toľko teličiek, aby ste boli veselí ako v nebi anjeli. Pochválen pán Ježiš Kristus!“

S týmto dňom sa spájal najmä zákaz ženských prác, ale aj zákaz práce mužov v lese. Tomáš bol považovaný za patróna murárov, furmanov a lesov. Bol to deň vhodný na zabíjačky (verilo sa, že mäso vydrží dlhšie), ale aj deň obchôdzok polazníkov – vinšovníkov s vetvičkami klasov z ovsa.



Tajomný slnovrat

21.december je aj dňom zimného slnovratu, keď začína astronomická zima, ale dni sa už začnú pomaličky predlžovať a svetla pribúda. Najdlhšia noc v roku mala zvláštny význam hlavne pre našich pohanských predkov, ktorí si predstavovali, že počas zimného slnovratu je hranica medzi svetom živých a svetom mŕtvych priepustná a duše zomretých, tie dobré aj tie zlé sa voľne pohybujú po svete.
Mnohé z pohanských zvykov sa v neskoršej dobe transformovali do kresťanskej podoby. Napríklad práve z pohanského uctievania predkov pramenil kresťanský zvyk počas štedrovečernej večere nechávať miesto aj zomretým členom rodiny. Pohania mali veľký strach pred zlými duchmi, vílami či vlkolakmi, ktorí škodili hlavne v okolí slnovratu a snažili sa chrániť sa proti nim. Z pohanského strachu pred zlým vznikol napríklad zvyk konzumovať počas Vianoc cesnak.

Kračun bolo staré slovanské pomenovanie pre zimný slnovrat. S príchodom kresťanstva ho nahradili práve Vianoce. V niektorých slovanských jazykoch sa však Vianoce doteraz označujú práve týmto slovom.


Aké pranostiky sa viažu k svätému Tomášovi?


Na svätého Tomáša najdlhšia je noc naša.
Na svätého Tomáša chop sa chlpatého rubáša.
Na Toma seď doma.
Na svätého Tomáše zima už sa rozpáše.
O svätom Tomáši meluzína straší.

Oravské kultúrne stredisko

20. december 2021

z našich článkov...

Zažite tábor v lone prírody

Zažite tábor v lone prírody! Obec Malatiná a Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne pripravu...

Oravský divadelný festival v Námestove

Posledný septembrový víkend sa v Dome kultúry v Námestove predstavili divákom štyri divadelné kol...

V Zázrivej sa stretli folkloristi z O...

V nedeľu 28. mája sa v priestoroch kultúrneho domu v Zázrivej uskutočnilo krajské kolo súťaže a p...
top