Skip to main content

Letná škola hudby na Orave má za sebou svoje finále

28. august 2024

V dňoch 11. - 16.8. prebehol v Dolnom Kubíne štvrtý ročník hudobnej letnej školy Summer Time Music. Podobne ako v predošlých rokoch, aj tento ročník sa mladí hudobníci stretli v malebnej oravskej prírode s lektormi projektu, ktorí patria k európskej hudobníckej špičke. Boli nimi: Lenka Dusilová/CZ (spev), Robert Balzar/CZ (kontrabas, basová gitara), Kornel Fekete-Kovács/HU (ansámble, trúbka), Ján Kopčák/SK (saxofón), Bernard Maseli/PL (vibrafón), Marcin Pater/PL (vibrafón), Daniel Šoltis/SK (bicie nástroje) a Daniel Špiner/SK (klavír).

Vďaka podpore Medzinárodného Vyšehradského fondu škola po prvýkrát poskytla štúdium 30 študentom prestížnych hudobných škôl z Českej republiky (Konzervatoř a VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe), Poľska (Akademia Muzycna im. Karola Szymanowskiego Katowice), Maďarska (Akadémia Ferenca Liszta v Budapešti) a Slovenska (Konzervatórium Žilina).

Unikátom tejto letnej školy sú každodenné individuálne hodiny s vlastným lektorom (dokopy 5 hodín). Vďaka nim sa na kurzoch ocitá limitovaný počet účastníkov. Študenti aj vďaka pobytu „mimo civilizácie“ spolu s lektormi a organizátormi vytvárajú rodinnú atmosféru, v ktorej sa všetci navzájom poznajú a podporujú. Všetci účastníci letnej školy tak žili spoločne a žili hudbou, ktorú sa učili spoznávať ako živý organizmus.

Počas intenzívneho týždňa naplneného individuálnymi hodinami, workshopmi, skúškami ansámblov a jam sessions si študenti pripravili svoj záverečný koncert, ktorý zaznel na námestí P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

Na začiatku týždňa sa uskutočnil tiež koncert z dielne lektorov, ktorý opäť rozozvučal anglický park Kaštieľa Kubínyi pred zrakom mnohých divákov z viacerých kútov Slovenska.

Za podporu projektu organizátori ďakujú najmä Medzinárodnému Vyšehradskému fondu, ďalej Hudobnému fondu, Sociálnemu a kultúrnemu fondu SOZA a primátorovi mesta Dolný Kubín.

Oravské kultúrne stredisko

28. august 2024

z našich článkov...

Dosky Oravského javiska „oprášili“ ma...

V pondelok 25. marca 2024 sa na doskách Oravského javiska v Dome kultúry v Námestove stretli najm...

Príbehy o živote písané perom mladých...

Oravské kultúrne stredisko v spolupráci so Spolkom slovenských spisovateľov v Bratislave, Slovens...

Oravskí umelci dokazujú svoje kvality...

Divadlo Divadelnú sezónu na Orave sme aj tento rok otvorili na Oravskom javisku. 17. marca javis...
top