Skip to main content

Hlavná cena Výtvarného spektra 2024 putuje na Oravu

04. september 2024

Orava nepochybne ukrýva množstvo talentovaných umelcov a umelkýň na viacerých frontoch umenia. My sa tešíme, že môžeme byť sprostredkovateľom i svedkom ich ďalšieho rastu aj úspechov.

Dokazujú to tiež výsledky 61. ročníka celoštátnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum 2024.

Odborná porota v zložení: predsedníčka Mgr. art. Eva Čarnoká; členovia Mgr. Martina Chudá, Mgr. Richard Aradský, akademický maliar Marián Komáček, Mgr. art. Radoslav Repický hodnotila výtvarné práce, ktoré do celoštátnej súťaže postúpili z ôsmich krajských súťaží.

Do celoštátnej súťaže sa prihlásilo 204 autorov s 372 výtvarnými dielami, z ktorých porota navrhla udeliť jednu hlavnú cenu, 20 cien a 20 čestných uznaní 39 autorom a ich 77 dielam.

Hlavnú cenu súťaže získala autorka, ktorá reprezentovala Oravské kultúrne stredisko – Veronika Jurčáková z Mútneho s kolekciou diel Madam Alžbeta, Prusso Franco Prostituto, Marseillaisa, kombinovaná technika, koláž a jej iné podoby.

V kategórii autorov nad 25 rokov cenu v kategórii C - plastiky získal Vladimír Janiga, Dolný Kubín, Žilinský kraj – Plastika I., Plastika II., Plastika III., kolekcia, fúkané sklo a kov.

Pánovi Vladovi Janigovi aj Veronike Jurčákovej gratulujeme, vrúcne sa tešíme z ich úspechov a ďakujeme za skvostnú reprezentáciu nášho regiónu! Ich diela budú dostupné verejnosti v priestoroch Tekovského múzea a synagógy v Leviciach od 5. – 31. októbra 2024.

SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE VÝSTAVY, na ktorom sa budú udeľovať ocenenia autorom sa uskutoční 4. októbra 2024 o 16:30.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum.

   

Veronika Jurčáková, Mútne                                                       Vladimír Janiga, Dolný Kubín

Oravské kultúrne stredisko

04. september 2024

z našich článkov...

Dosky Oravského javiska „oprášili“ ma...

V pondelok 25. marca 2024 sa na doskách Oravského javiska v Dome kultúry v Námestove stretli najm...

Hravo, tvorivo, divadelne...

V piatok 17. mája sme strávili deň hravo aj tvorivo, aj sme sa novému naučili... S lektorkou Kat...

Oravské javisko 2022

V piatok 25. marca sme symbolicky odštartovali divadelnú sezónu 2022 aj na Oravskom javisku. Diva...
top